Wat zijn de verschillen tussen sapcentrifuges, slowjuicers, blenders en citruspersen? Kokenkoken probeert je met dit blog artikel wegwijs te maken.

Sappen en Smoothies, Gezond en Trendy
Wat is er lekkerder dan een heerlijke zelfgemaakte smoothie? Zeker in de zomer is het aanbod in fruit en groenten extra ruim. Een heerlijke smoothie maken is dan ook een fluitje van een cent en bovendien veel goedkoper en gezonder dan het kopen van geperst sap in de winkel. De zelfgemaakte sapjes zijn ideaal voor wie anders geen of niet voldoende groenten en fruit eet en als gezond alternatief voor suikerrijke frisdranken en alcoholische dranken.

Maar welke methode is nu het meest geschikt om verse sappen en smoothies te maken? KokenKoken maakt je in dit artikel wegwijs in het woud van apparaten en gezondheidsclaims. Mocht je na het lezen nog vragen hebben, bel ons dan gerust op 0317-453 291. We helpen je graag verder!

Methoden
Er bestaan 4 verschillende methoden om sap uit groente en fruit te halen:

1: Blenders
2: Citruspersen
3: Sapcentrifuges
4: Slowjuicers

De blender: De blender maakt gebruik van een snel roterend mes in een hoge kan. Het voordeel is dat je naast de vitamines en antioxidanten ook de vezels tot je neemt. Ideaal voor zachte fruitsoorten (kiwi, aardbei, banaan, peer etc.) en bladgroenten. De grote beker (1,5 tot 1,75 liter) is eenvoudig en snel te reinigen. In vergelijking tot sapcentrifuges en slowjuicers voordelig in aanschaf. Minder geschikt voor harde fruit- en groentesoorten.


De citruspers: De citruspers is eenvoudig in gebruik en voordelig. Enkel geschikt voor citrusvruchten. 

De sapcentrifuge Over het algemeen goedkoper dan een slowjuicer. Minder geschikt voor bladgroenten, tarwegras en citrusvruchten. Een sapcentrifuge maakt meer geluid dan een slowjuicer. De Magimix Le Duo Plus XL heeft naast de sapfunctie een innovatieve en gepatenteerde smoothie functie. Ideaal voor het maken van coulis, smoothies en sauzen uit zachte vruchten en groenten.

De slowjuicer: De slowjuicer gebruikt een geheel ander principe om het sap uit het fruit/groente te persen. Een soort van extruder (schroef/kegel) draait langzaam rond en perst het sap door een zeef. Dit proces duurt langer dan centrifugeren maar is stiller. Nadeel van de slowjuicer is dat ze minder geschikt zijn voor harde groenten en een stuk duurder zijn.

Welke keukenmachine levert het gezondste sap?
De slowjuicer fabrikanten claimen dat het sap meer vitaminen, bouwstoffen en enzymen behoudt. Hierdoor zou sap uit de slowjuicer ook langer houdbaar zijn. Bovendien zou de sap-opbrengst hoger zijn dan met een sapcentrifuge.

Magimix claimt echter met haar Le Duo Plus XL sapcentrifuge 81% meer antioxidanten te leveren. Antioxidanten zijn stoffen - vitamines, sporenelementen, micronutriënten – die de oxidatie van andere chemische stoffen verminderen en die het lichaam beschermen.

Er lopen enkele onafhankelijke onderzoeken, we zijn benieuwd naar het resultaat.

Kortom een eenduidig advies over welk principe het beste is kunnen we niet geven. Wel dat de aanschaf van een blender, sapcentrifuge of slowjuicer een goede en gezonde keuze is.

Magimix, KitchenAid, Kuvings of Solis?

Mocht je al over een Magimix foodprocessor beschikken dan is de keuze voor de smoothiemix-kit of citruspers accessoire gauw gemaakt. Hetzelfde geldt voor de KitchenAid mixer. Op de KitchenAid mixers kunnen eenvoudig de slowjuicer en citruspers accessoires geplaatst worden.

Sapcentrifuges: Magimix Le Duo Plus XL & Solis Juice Fountain Pro

Wil je toch gaan voor een apart apparaat dan adviseren we de Magimix Le Duo Plus XL en de Solis Juice Fountain Pro 843 als sapcentrifuges. De Magimix heeft het voordeel dat deze een geintegreerde citruspers heeft. Je kunt de Magimix daarnaast uitbreiden met een Salad kit waarmee groente en fruit geraspt en gesneden kunnen worden. De Solis heeft een robuuste RVS behuizing.

Blenders: Magimix Blender, Solis Pro 824 & KitchenAid Classic

Binnen het assortiment blenders gaat onze voorkeur uit naar de Magimix Le Blender, de Solis Perfect blender Pro 824 en de KitchenAid Classic blender.

Slowjuicer: Kuvings Big Mouth

Gaat je voorkeur uit naar een slowjuicer dan is de nieuwe Kuvings een uitstekende keuze. Deze heeft een extra brede invoeropening. Je hoeft het fruit dan ook niet voor te snijden. Kuvings heeft al meer dan 40 jaar ervaring met het produceren van slow juicers.

Citruspers: Solis Pro 845 of Magimix Le Duo XL

Ga je voor een citruspers kies dan voor de iconische Solis Pro 845. Of kies voor de Le Duo Plus XL. Je hebt dan gelijk een sapcentrifuge en smoothiemaker.

Bekijk het aanbod van KokenKoken
Je vindt op deze pagina ons assortiment topkwaliteit blenders, smoothiemakers en citruspersen. Veelal scherp geprijsd of geleverd met een gratis accessoire. We zijn officieel dealer van alle genoemde merken, je kunt ingeval van problemen dan ook aanspraak maken op de officiële fabrieksgarantie. We verzorgen het ophalen, de reparatie en het terug brengen van je machine.