Wie kent ‘Wecken’ (ook wel inmaken genoemd) niet. Misschien deed/doet je oma of moeder het nog. Het is het conserveren van levensmiddelen waardoor het lang (tot enkele jaren) bewaard kan worden. Zowel groente, fruit als vlees kunnen ingemaakt worden. Vroeger werden hiervoor grote stalen weckketels gebruikt.

Wij gebruiken hiervoor zelf bij voorkeur snelkookpannen van Fissler of BK. Je kunt door gebruik te maken van een snelkookpan snel kleine hoeveelheden inmaken.
Ga hiervoor als volgt te werk:
1. De weckflessen ontsmetten door ze schoon te maken met soda
1. Weckflessen vullen met de in te maken levensmiddelen (gekookte groente, vruchten, vlees enz.).
2. Weckflessen afsluiten met een glazen deksel, tussen fles en deksel een weckring plaatsen en vastzetten een met metalen beugel.
3. Vul de pan met een bodempje water en plaats de weckfles(sen) op de geperforeerde inzet die op de driepoot geplaatst is. Verwarm de pan tot deze stoomt en wacht 20 minuten (stand 2 van de Fissler Vitavit snelkookpan). Door het koken ontsnapt de lucht uit de fles, zodat in de fles een vacuüm ontstaat.
4. Druk aflaten en de flessen laten afkoelen.
5. Als de fles is afgekoeld kunnen de beugels worden verwijderd. Als de pot dan sist (er komt lucht in de pot), dan is dat een teken dat het wecken niet goed is gelukt.
6. De levensmiddelen zijn nu lang (enige jaren) geconserveerd.
De fles kan worden opengemaakt door aan het lipje van de weckring te trekken. Hierdoor wordt het vacuüm verbroken dat het deksel stevig op de pot houdt.
Snelkoken is een gezonde, snelle en moderne manier van koken. Door de hoge druk en dito temperatuur worden vitaminen, kleur en smaak beter bewaard. Wil je advies kijk dan op onze website of bel ons (0317-453291). Onze medewerkers zijn enthousiaste gebruikers en kunnen je goed adviseren.