Herfst is de tijd om paddenstoelen te zoeken in het bos. Maar is het niet veel leuker om zelf paddenstoelen in je eigen tuin of op het balkon te kweken? Je hebt nodig: dun boomstammetje van inlandse eik, wat entstof en geduld.

Koop je de stammetjes rechtstreeks bij 'Groene takken' dan kun je snel genieten van heerlijk shii-take paddenstoelen. Deze shii-takestammen hebben de doorgroeifase (zie onder) al achter de rug en hebben al één keer gebloeid. Na elke oogst heeft de stam ongeveer 6 weken rust nodig om weer kracht te verzamelen en dan is het weer feest! Uiteindelijk is de boomstam uitgeput en is het hout “op”. De restanten kunnen in de tuin als organisch materiaal verwerkt worden.

Wij hebben het geprobeerd en het is heerlijk!

Meer over het zelf kweken van shii-take paddenstoelen:
Shii-take paddenstoelen worden al een paar duizend jaar in Japan geteeld op eikenhout. Shii-take paddenstoelen staan bekend om hun gezonde eigenschappen en kruidige smaak. In Nederland worden ze gekweekt op dunne boomstammen van inlandse eik.
Na het enten met entstof (“deuvelbroed”) in het voorjaar heeft de paddenstoel twee zomerperioden nodig om door de stam heen te groeien. Daarna komt de productie langzaam op gang, maar met een oogst van ongeveer 3 keer per jaar, 4-5 jaar lang (3-4 jaar voor de ministammen), kunnen er heel wat maaltijden geplukt worden. Een dompelbad van 24 - 48uur om de oogst te stimuleren gevolgd door en een schaduwrijke plek in de tuin of op het balkon is alles wat een shii-takestam nodig heeft. Het productieseizoen is tussen half mei en eind oktober, maar is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. De shii-takestam kan tijdens de winter buiten blijven of in een onverwarmd gebouw geplaatst worden.
De shii-takestammen van Groene Takken hebben de doorgroeifase al achter de rug en hebben al één keer gebloeid. Na elke oogst heeft de stam ongeveer 6 weken rust nodig om weer kracht te verzamelen en dan is het weer feest! Uiteindelijk is de boomstam uitgeput en is het hout “op”. De restanten kunnen in de tuin als organisch materiaal verwerkt worden.
Voor meer informatie bezoek de website van Groene Takken: http://www.groenetakken.nl/shiitakestam.html