Recept voor zelf broodbakkenThuis brood bakken is de trend voor 2016. Niet alleen gezond maar ook leuk om te doen. Het voordeel van zelf brood bakken is dat je precies weet welke ingrediënten er in je brood zitten hetgeen je meestal niet weet als je brood bij de supermarkt koopt. Wist je dat zelf brood bakken erg eenvoudig is? Zeker als je de beschikking hebt over een KitchenAid Artisan mixer of een Magimix Le Patissier. Natuurlijk kun je het deeg ook met je handen kneden.

Recept om zelf brood te bakken

Zelf bak ik dagelijks een brood. Vanuit een overgevoeligheid voor tarwe ben ik gaan experimenteren met oergranen zoals Spelt en Kamut. Deze granen zijn niet veredeld waardoor ik dit goed kan verdragen. Bij een biologische bakker op ons vakantie adres in Italië heb ik bovendien wat tips gekregen voor het bakken van dit brood. Ik geniet dagelijks van de heerlijke geur van vers brood.

Ik wil mijn favoriete broodrecept graag met jullie delen.

Met deze ingrediënten bak je een brood ter grootte van een supermarktbrood (800 gram). Gebruik bij voorkeur biologische broodmix zonder toevoegingen. Ik gebruik zelf altijd Spelt broodmix van windkorenmolen De Vlijt in Wageningen.

Ingrediënten

  • 500 gram broodmix
  • 6 gram gedroogde gist
  • 292 ml water

Bereiding

  1. Meng alles met de hand, de Magimix Patissier of met de KitchenAid Artisan mixer totdat er een egale deegbal is ontstaan.

  2. Dek de kom af met een theedoek of huishoudfolie, laat het deeg 1 nacht rusten en rijzen. In de ochtend nog even kort kneden en het deeg in een bakblik doen. Zelf gebruik ik altijd een velletje bakpapier zodat je het brood gemakkelijk uit het bakblik kunt halen.

  3.  Het deeg licht bevochtigen met je handen en naar smaak pompoenpitten, maanzaad o.i.d. erover strooien. Afbakken in ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).

Variatie

Varieer eens door noten of zaden aan het deeg toe te voegen.

Benodigdheden voor het broodbakken

Een belangrijkonderdeel bij het zelf bakken van brood is kneden van het deeg. Vroeger werd dit met de hand gedaan. Tegenwoordig heb je hiervoor handige keukenmachnies. Hieronder op een opsomming van de appraten die je hiervoor kan gebruiken en de voordelen.

 

Magimix PatisierMagimix Patissier

Door het grote vermogen (1500 Watt) en de 4,9 liter stalen Patisserie kom met stalen kneedmes kun je met de Magimix Patissier optimaal en snel tot wel 1,6 kg brooddeeg kneden. Daarnaast is de Patissier voorzien van alle functies die een foodprocessor van Magimix maar kan hebben. Met de 3 extra BPA vrije kunststof mengkommen en de accessoires kun je snijden, raspen, fijnhakken, pureren, eiwit kloppen, smoothies maken, blenden en citrusvruchten persen. Wil je een Magimix Patissier bestellen? Doe dit dan voor 17 januari 2016 want dan ontvang je een blokjes- en staafjeskit, een weegschaal en een gravity cake kit cadeau.

 

Bekijk de magimix Patisier >

 

KitchenAid Artisan mixerKitchenAid Artisan mixer

De KitchenAid Artisan mixer is een icoon in de keuken. Uitermate geschikt voor het kneden van deeg, het mengen van kruimeldeeg, het kloppen van beslag en eiwitten. Op de kop van de machine kun je eenvoudig een accessoire monteren waardoor je de Artisan extra functies geeft. Er zijn diverse opzetstukken, van een foodprocessor opzetstuk, een pastaroller set, een slow juicer, een voedselmolen en nog veel meer. Er is er altijd wel een mixer die bij je past, je hebt nl. keuze uit wel 30 kleuren.

 

Bekijk de KitchenAid Artisan mixel >

 

 

Eet smakelijk!